Kettingreactie – Klaar?

Thuis of op school nog verder experimenteren met de kettingreactie? Bekijk dan de uitgebreide uitleg op de website van Lekker Samen Klooien!


Speciaal ter gelegenheid van de Fablearn conferentie in Eindhoven mochten Per-Ivar Kloen en Astrid Poot een maakchallenge bedenken: maak je eigen kettingreactie.

De Maakchallenge is gebaseerd op de ‘Rube Goldberg machine’, vernoemd naar de Amerikaanse cartoonist Rube Goldberg. Het is een complex apparaat dat een zeer eenvoudige opgave, soms onnodig langzaam, indirect en omstandig uitvoert. Daarbij worden verschillende delen (bijvoorbeeld conservenblikken, kogels en bindtouw, enz.) zo opgebouwd, dat ze een kettingreactie geven die uiteindelijk helemaal aan het eind zijn doel bereikt. Een geweldig voorbeeld is de prachtige videoclip bij het nummer ‘This too shall pass’ van OK Go.

Dit project en de Klooikoffer zijn bedacht door Per-Ivar Kloen en Astrid Poot. Het project is een speciale samenwerking tussen Lekkersamenklooien en MakerEducation.nl en is mede mogelijk gemaakt door MakerEducation.nl, Ministerie van OCW, WaagConrad en Lekkersamenklooien.