JT-challenge 6 – Zomer!

Tijd voor een experiment!

Hoi! Het is zomervakantie! En daarom hebben we weer 3 verschillende experimenten en uitdagingen uitgezocht, waar je zelf thuis mee aan de slag kan.

Soms kun je het alleen, soms heb je misschien je ouders nodig… maar het is altijd een leuke uitdaging! Veel succes!

Ga meteen naar:


👩‍🔬 Experimenteren

Je kunt natuurlijk geen echte tornado maken, want dat is levensgevaarlijk. Maar je kunt wel een draaikolk maken die lijkt op een tornado. Hoe doe je dat?

Let op! Bij dit experiment kun je nat worden! Zoek dus een goede plek waar je dit experiment kunt uitvoeren.

👉 Dit heb je nodig:

Verzamel eerst deze spullen, voordat je met de opdracht aan de slag gaat. Misschien heb je het al thuis! En anders kun je het op de boodschappenlijst zetten.

  • 2 lege frisdrankflessen
  • carrosseriering M8 (te koop bij ijzerhandel of bouwmarkt)
  • breed plakband
  • water
  • 15 minuten

👉 Aan de slag!

STAP 1: Draai de doppen van de flessen

STAP 2: Vul 1 fles met water, tot ongeveer 5 centimeter onder de rand

STAP 3: Leg de ring op de fles met water

STAP 4: Zet de lege fles ondersteboven op de fles met de ring

STAP 5: Plak de flessen stevig aan elkaar. Wat denk je dat er gaat gebeuren als je de flessen omdraait?

STAP 6: Keer de flessen om! Wat gebeurt er?

STAP 7: Draai het water in de bovenste fles rond. Wat zie je nu gebeuren? Hoe denk je dat dit komt?

STAP 8: Nog meer effect? Doe dan wat glitters bij het water, of een beetje kleurstof!

👩‍🏫 Hoe kan dat nou?

Als je de flessen omdraait, dan zit het water boven en de lucht onderin. Het water wil naar beneden stromen en de lucht wil omhoog gaan. Maar als water en lucht boven elkaar zitten, kunnen ze moeilijk tegelijk door een klein gat. Als je het water ronddraait ontstaat er een draaikolk. Het water wordt tegen de buitenkant aan gedrukt en de lucht zit in het midden. Zo kunnen ze naast elkaar door het gat gaan: het water stroomt naar beneden en de lucht gaat omhoog.

Lucht heeft een kleinere dichtheid (massa / volume) dan water. Daardoor wil lucht in water naar boven gaan en water in lucht naar beneden stromen.

Aan het begin van het proefje zit het water in de onderste fles en de meeste lucht in de bovenste fles. Als je de flessen alleen omkeert, dan gebeurt er weinig. Het water en de lucht zitten boven elkaar en willen eigenlijk van plek wisselen, maar dat lukt niet zomaar door het kleine gat tussen de flessen.

Als je de flessen ook ronddraait, dan ontstaat er een kracht die het water tegen het plastic van de fles slingert. Deze kracht noem je een middelpuntvliedende kracht (centrifugale kracht). Hierdoor ontstaat een draaikolk met lucht in het midden en water tegen de zijkant van de fles. Het water kan aan de rand van het gat tussen de flessen naar beneden stromen en de lucht kan tegelijkertijd in het midden van het gat omhoog gaan.

Je kunt het proefje ook zonder een carrosseriering doen, maar dan stroomt het water veel sneller van de ene naar de andere fles en kun je de draaikolk minder goed bekijken.


👨🏻‍🎨 Ontwerpen/maken

Het is zomervakantie! De perfecte tijd om een mooie hut te gaan bouwen! Of het nu in het bos, aan het strand, op de camping of in je woonkamer is… Het maken van een hut kan bijna altijd en overal!

💪 De uitdaging

Je gaat een super mooie hut maken!

Maar hoe maak je nu een goede hut 🤔

STAP 1: Bedenken

Ga eerst bedenken wat voor soort hut je wil maken! Denk aan:

  • Hoe groot moet de hut worden?
  • Wat wil je allemaal in de hut doen?
  • Wat voor materialen ga je gebruiken?
  • Wat maakt de hut speciaal?

Soms helpt het om eerst een tekening te maken van hoe de hut moet worden.

STAP 2: Verzamelen!

Verzamel alle spullen die je nodig hebt voor de hut.

STAP 3: Bouwen!

Ga de hut bouwen! Maak het mooi/groot/gek/bijzonder/leuk, maar vooral: maak het jouw hut!


👩‍💻 Programmeren

De zomer zorgt altijd voor nieuwe ideeen! Een idee waar wij heel blij van werden: tekenen in het zand. En dan niet met een stokje… maar met een echte robot! Kijk maar eens hieronder 👇

(Wil je het hele filmpje kijken, klik dan hier)

💪 De uitdaging

Je gaat zelf een tekening maken in het zand… maar niet zo maar! Je gaat een code bedenken, die uiteindelijk moet zorgen voor een tekening. Volg de volgende stappen en dan moet het zeker lukken!

STAP 1: Verzamel

Je hebt deze dingen nodig:

  • Papier
  • Pen/potlood of iets anders wat schrijft
  • Iemand om mee samen te werken
  • Zand! (Een zandbak, of het strand, of…?)
  • Stok (of iets anders om in het zand te tekenen)

STAP 2: Bedenken

Bedenk een simpele tekening. Een hartje bijvoorbeeld! Nu komt het lastige… Je moet bedenken hoeveel stappen je telkens moet zetten. Schrijf dat ook bij de tekening. Zo ziet het er straks misschien wel uit:

Nu heb je de code!

STAP 3: Klaar staan

Iemand anders is nu de tekenrobot. Je vader, moeder, broertje, zusje, vriendje, het maakt niet uit! Deze persoon gaat de tekening maken. Zorg dat de ‘tekenrobot’ een stok heeft en in het zand staat.

STAP 4: Tekenen!

Nu mag de tekenrobot gaan tekenen! Jij zegt hoeveel stappen iemand moet zetten, of de robot moet draaien, enzovoort. Lukt het je om de tekenrobot jouw tekening te laten maken?