De grote Winter-Challenge!

Tijd voor een experiment!

Hoi! Het is kerstvakantie! En daarom hebben we 3 verschillende experimenten en uitdagingen uitgezocht, waar je zelf thuis mee aan de slag kan.

Soms kun je het alleen, soms heb je misschien je ouders nodig… maar het is altijd een leuke uitdaging! Veel succes!

Ga meteen naar:


👩‍🔬 Experimenteren

In dit experiment ga je zelf vuurwerk maken in een potje. Dit vuurwerk knalt niet en is helemaal veilig, maar ziet er wel mooi uit!

👉 Dit heb je nodig:

 • Glazen potje of drinkglas, gevuld met warm water (niet helemaal vol)
 • Kom
 • 3 el olie (maakt niet uit wat voor soort)
 • Kleurstof – het liefst meerdere kleuren

👉 Aan de slag!

STAP 1: Doe 3 eetlepels olie in een kommetje.

STAP 2: Voeg ongeveer 10 drupjes kleurstof aan de olie toe. Het leukste is om meerdere kleuren te gebruiken.

STAP 3: Roer voorzichtig een paar tellen met een vork om de grote oliedruppels op te breken in kleinere bolletjes. Doe dit niet te lang, want de kleurstoffen moeten niet met elkaar mixen.

STAP 4: Giet het mengsel in het potje met warm water.

STAP 5: Kijk wat er gebeurt. Het kan even duren, maar op den duur zal de kleurstof uit de olie in het water zakken en mooie sporen achterlaten!

👩‍🏫 Hoe kan dat nou?

Kleurstof lost op in water, maar olie niet. Watermoleculen hebben een hogere dichtheid dan olie. Dit betekent dat olie lichter is dan water en zal blijven drijven. De kleurstof is zwaarder dan de olie en zinkt. Zodra de kleurstof het water raakt, begint het op te lossen in het water. Dit ziet er uit als een mini-explosie.


👨🏻‍🎨 Ontwerpen/maken

We gaan zelf kristallen maken! En niet zomaar kristallen, maar ook nog in de vorm waarin jezelf wil. Dit project kost wat tijd, maar dan heb je ook wel iets heel moois.

Let op! Bij dit experiment kun je nat worden! Zoek dus een goede plek waar je dit experiment kunt uitvoeren.

👉 Dit heb je nodig:

Verzamel eerst deze spullen, voordat je met de opdracht aan de slag gaat. Misschien heb je het al thuis! En anders kun je het op de boodschappenlijst zetten.

 • Plastic bak
 • Touwtje
 • Chenille-draden
 • 1 liter kokend water
 • 400 gram zout
 • Kleurstof
 • Geduld!

👉 Aan de slag!

STAP 1: Bedenk welke vorm je wil! Met de Chenille-draden kun je allerlei mooie vormen maken. Denk aan een ster, of aan een sneeuwvlokje. Zo kun je ze straks in de kerstboom hangen!

Buig de vorm en maak er een touwtje aan vast.

STAP 2: Giet het kokende water in de plastic bak.

STAP 3: Roer beetje voor beetje het zout er doorheen, tot er geen zout meer bij kan.

STAP 4: Doe een paar druppels kleurstof bij het water-zout-mengsel.

STAP 5: Hang nu je zelfgemaakte vorm in de plastic bak. Het beste werkt het als de bodem niet geraakt wordt!

STAP 6: Wachten! Het kan een hele tijd duren voordat je kristallen klaar zijn… Maar daarna heb je ook wel iets heel moois en speciaal! Je moet eigenlijk wachten totdat al het water verdampt is. Zet de bak daarom op een warme plek, zodat het verdampen sneller gaat.

STAP 7: Wil je de kristallen bewaren? Dan kun je er een beetje doorzichtige nagellak overheen doen. Anders kan het zijn dat de kristallen na een tijdje afbrokkelen.

👩‍🏫 Hoe kan dat nou?

Door zout met water te mengen krijg je een oplossing. De bedoeling is dat de oplossing verzadigt raakt: er kan niet nog meer zout bij om te mengen met het water.

Het water gaat langzaam verdampen, en daarbij klontert het zout heel langzaam samen. Dit gebeurt op een hele mooie en regelmatige manier, waardoor er dus kristallen ontstaan!


👩‍💻 Programmeren

De kersttijd is normaal altijd ook de tijd voor een feestje. Maar helaas… door het Corona-virus kan dat niet echt! Gelukkig kunnen wel ‘virtueel’ dansen! Met de Code.Org Dance Party ga je daar mee aan de slag!

💪 De uitdaging

Je gaat een choreografie programmeren op een bekend nummer!

STAP 1: Ga naar de website van Code.org: 👉 https://code.org/dance

STAP 2: Volg de les van ‘Dans feest’. Met code.org ga je dan stap voor stap aan de slag met het bedenken en programmeren van een choreografie.

STAP 3: Gebruik zo veel mogelijk fantasie en creativiteit!

Vond je dit leuk om te doen? Op Code.Org vind je nog een heleboel andere leuke uitdagingen om te leren programmeren. Veel succes ermee!