Silhouette Studio

< Terug naar de kennisbank

Silhouette Studio

Met het programma Sillhouette Studio kun je uitsnedes maken. Je maakt in het programma snijlijnen aan, die door het bijbehorende apparaat Sillhouette Cameo zullen worden uitgesneden. Hou er rekening mee dat het ontwerp in spiegelbeeld gedrukt zal worden. Om dit te voorkomen kun je het ontwerp spiegelen.

Stap voor stap

Links in het Silhouette Studio zie je een menu met tools staan. Hieronder worden de belangrijkste tools getoond:

als je nog niks hebt ontworpen dan lees je hier onder verder anders scrol je door naar afbeelding invoegen.

Objecten selecteren en verwijderen

De selectietool gebruik je om objecten te selecteren. Door met de rechtermuisknop op een object te klikken, verschijnt er een menu, waarmee je onder andere het object kunt verwijderen, spiegelen of dupliceren.

Meerdere objecten tegelijk selecteren

Om een meerdere lijnen tegelijk te selecteren sleep je er een selectievierkant omheen met de linkermuisknop (hou de muisknop ingedrukt en sleep). Als je alles geselecteerd hebt, kun je het tegelijkertijd verplaatsen.

Lijnen trekken

Rechte veelhoek tekenen

Gegolfde vorm tekenen

Bogen tekenen

Punten bewerken

Met deze tool kun je punten bewerken van objecten, tekeningen en tekst. Als je met de linkermuisknop op een punt klikt, krijg je de lijnen te zien waar je de krommingen van het figuur kunt aanpassen. Door de linkermuisknop ingedrukt te houden en te slepen, kun je een punt verplaatsen. Met de rechtermuisknop kun je onder andere punten verwijderen.

Vrij tekenen

Van de tekentool bestaan twee opties: ‘Vrij tekenen’ en ‘Soepel vrij tekenen’. Bij soepel vrij tekenen worden de hoeken afgerond. Zoals je zult zien als je op ‘Punten bewerken’ klikt, worden er bij ‘Soepel vrij tekenen’ veel minder punten aangemaakt.

Tekst toevoegen

Afbeelding toevoegen

Je opent jou logo van canva bij je downloads van canva onder bestanden mapje links boven in de hoek. het tweede symbool van links. of je haalt een afbeelding van internet. Deze ga je kopiëren en plakken in Silhouette. Om er snijlijnen van te maken klik je op het “vlindertje” rechts in het scherm. Selecteer het gebied wat je wil traceren. Met de drempel kun je de selectie kleiner maken of uitbreiden. Vervolgens kun je kiezen voor traceer of traceer buitenlijn.

Lijnen loskoppelen

Bij afbeeldingen die je traceert, zitten alle lijnen aan elkaar gekoppeld. Je kunt dus niet zomaar één lijn verplaatsen of verwijderen. Om dat wel te kunnen, klik je met de rechtermuisknop op je object, en kies je voor ‘Maak paden los’. Zo worden het allemaal losse lijnen.

Objecten spiegelen

Hou er rekening mee dat je ontwerp uiteindelijk in spiegelbeeld gedrukt zal worden. Om dit te voorkomen, selecteer je het ontwerp en klik je er met de rechtermuisknop op. Klik dan op horizontaal spiegelen.

Ontwerp naar de snijder sturen

Als je klaar bent met je ontwerp, kun je hem naar de snijder sturen. Klik bovenin het scherm op ‘Stuur’. Klik daarna op het printericoon onderin het scherm en selecteer de beschikbare Cameo. Staat er geen beschikbare Cameo bij? Controleer dan of de snijder aanstaat. Kies daarna bij materiaal voor het materiaal wat je gaat snijden, bijvoorbeeld ‘Vynil, mat’.

Je gaat nu door naar Silhouette Cameo

Inhoudsopgave