Hoe kan ik een vette podcast maken

Bij deze uitdaging ga je aan de slag in onze podcast studio met twee tot vier personen. Maar eerst, wat is eigenlijk een podcast?

Podcasts: de uitleg

Stel, je hebt een favoriet radioprogramma. Het gaat over één van je grootste interesses: bijvoorbeeld muziek, films, games, of sport. Stel je nu voor dat het programma altijd precies begint op het moment dat jij tijd hebt; als je op de fiets stapt voor een lange rit, in bad gaat, of wanneer je de afwas doet. Je doet je oortjes in (of zet de luidsprekers aan) en je kunt meteen luisteren. Als er een nieuwe aflevering van de show is, krijg je een seintje. En je kunt als je wilt ook nog uitzendingen van drie jaar geleden terugluisteren. 

Deze ‘radioshows’ die je op elk gewenst moment kunt afspelen, bestaan al meer dan tien jaar. Je noemt zo’n audioprogramma dat via internet wordt uitgezonden een podcast. 

Dus, wat is een podcast? 

Een podcast is een audio-uitzending die je downloadt met je telefoon of computer en beluistert waar en wanneer jij dat wil. Vaak kun je je ook abonneren, zodat de afleveringen van de podcast automatisch op je smartphone verschijnen.

Wat kun je precies beluisteren in een podcast?

Vaak is een podcast een programma waarin één of meerdere deskundigen worden geïnterviewd, of met elkaar in gesprek gaan. Maar een podcast kan ook muziek bevatten, een documentaire, of zelfs een fictief verhaal. Maar eerst:

Waarom die rare naam?

De naam podcast is een samentrekking van iPod (de eerste muziekspeler van Apple) en broadcast (Engels voor uitzending). Ooit was die naam logisch, want de eerste podcasts werden vooral gemaakt voor de iPod. Maar inmiddels kun je de uitzendingen op elke telefoon of computer beluisteren.

Hoe ga je te werk:

  • Kies een onderwerp waar je veel van weet en over kunt vertellen. Je kunt een gesprek of interview opnemen maar bijvoorbeeld ook een verhaal of hoorspel maken.
  • Bedenk een passende titel voor je podcast.
  • Als je gebruik van muziek wilt maken, zoek de nummers vast op via YouTube. Voor de intro is muziek vaak een heel goed idee.
  • Maak een taakverdeling (wie heeft welke rol?)
  • Open “GarageBand” op de computer en ga aan de slag!