Cookie zonder troep

Alle koekjesfabrikanten zijn ernaar opzoek: het gezonde koekje dat toch lekker is… Kun jij het ideale recept bedenken? In het Sciencelab ga je het experiment aan om uit te zoeken hoe je de juiste balans kunt vinden tussen lekker en gezond.

  1. Was je handen met water en zeep.
  2. Je kiest één van de koekjes hieronder.
  3. Van dit koekje ga je twee varianten maken: een ongezonde variant (het recept hieronder) en een gezonde variant (jullie eigen recept).
  4. Neem een van de recepten hieronder over op je werkblad.
  5. Maak het koekje dat je hebt gekozen (het ongezonde koekje).
  6. Was alles af en ruim de keuken op.
  7. Bedenk jullie eigen, gezonde, recept met behulp van de voedingswaarden tabel (klik hier)
  8. Maak jullie eigen koekje (het gezonde koekje).
  9. Was alles af en ruim de keuken op.
  10. Nu beide koekjes klaar zijn kun je proeven!
    Laat ook je klasgenoten eens (blind) proeven: kunnen zij raden welke van de twee het gezonde koekje is?

Cookies

Chocolate Chip Cookies
Peanut Butter Cookies

Speculaas Shortbread Cookies
Zand Cookies
Recept: Chocolate Chip Cookies

INGREDIËNTEN

  • 35 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 35 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 14 ei 
  • 1⁄2 theelepel vanille-extract
  • 70 gram bloem
  • snufje zout (snufje = wat tussen je wijsvinger en duim past)
  • 12 theelepel bakpoeder
  • 7 gram melk chocolade chips

INSTRUCTIES

  1. Was je handen met water en zeep.
  2. Klop in een kom de boter en suiker tot een bleke maar romige massa.
  3. Voeg het ei toe, klopt kort en schraap de nog niet opgenomen ingrediënten van de wand van de mengkom.
  4. Meng op de laagste stand de vanille door de botermassa.
  5. Voeg bloem, zout en bakpoeder toe en blijf kloppen tot alles is vermengd.
  6. Meng als laatst de stukjes chocolade door het beslag heen.
  7. Verwarm de oven voor op 180 °C (conventionele ovenstand).
  8. Maak koekjes van het deeg. Let op! Maak de koekjes niet te dik. Dan worden ze niet gaar.
  9. Volgens recept moeten de koeken 10 minuten bakken tot de randen goudbruin zijn, maar dit kan ook tot 15 minuten duren.
  10. Als je de koeken uit de oven haalt moeten ze nog even kort afkoelen op de bakplaat, daarna leg je ze op een rooster of bord om ze helemaal koud te laten worden.
  11. Proef de koekjes!

Recept: Peanut Butter Cookies

INGREDIËNTEN

  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 57 gram pindakaas
  • 37 gram ongezouten roomboter
  • 12 klein ei 
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 90 gram bloem
  • 12 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

INSTRUCTIES

  1. Was je handen met water en zeep.
  2. Klop in een kom suiker, pindakaas en boter romig. Voeg het ei en de vanille extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  3. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en kneed tot een mooi koekdeeg. Verpak het deeg in folie en laat rusten in de koelkast.
  4. Ruim alle gebruikte spullen op het aanrecht vast op.
  5. Draai balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Met een vork druk je de balletjes deeg wat platter.
  6. Bak de pindakaas koekjes in ongeveer 12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Recept: Speculaas Shortbread Cookies

INGREDIËNTEN

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 16 gram poedersuiker
  • 1⁄2 theelepel vanille-extract
  • 50 gram bloem
  • 1 theelepel speculaaskruiden

INSTRUCTIES

  1. Was je handen met water en zeep.
  2. Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg het vanille-extract en meng er even kort doorheen. Als laatst voeg je de bloem en de kruiden toe, mix tot een stevig koekjesdeeg. Proef even van het deeg of je de speculaas smaak goed vindt, je kunt anders nog een beetje extra toevoegen.
  3. Maak een rol van ongeveer 6 cm doorsnede van het deeg en wikkel deze in folie. Leg de rol deeg in de koelkast zodat het kan rusten.
  4. Ruim alle spullen op het aanrecht vast op.
  5. Snij de rol deeg in ongeveer 8 plakjes en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de koekjes in 14-16 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes goudbruin zijn.
Recept: Zand Cookies

INGREDIËNTEN

  • 37 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 12 theelepel vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 47 gram bloem
  • snufje zout

INSTRUCTIES

  1. Was je handen met water en zeep.
  2. Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix tot deze is opgenomen. Als laatste voeg je bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg.
  3. Wikkel het deeg in folie en leg in de koelkast om te laten rusten.
  4. Ruim alles op het aanrecht vast op.
  5. Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze (met een vork) een beetje plat.
  6. Bak de koekjes in ongeveer 16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
  7. Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.

TIPS

Koekjes zijn altijd zacht wanneer ze uit de oven komen. Tijdens het afkoelen harden ze uit.