Hoe kan ik een lekker koekje maken, wat toch gezond is?

Alle koekjes-fabrikanten zijn ernaar opzoek: het gezonde koekje dat toch lekker is… Kun jij het ideale recept bedenken? In het Sciencelab ga je het experiment aan om uit te zoeken hoe je de juiste balans kunt vinden tussen lekker en gezond. Pas op! Een experiment kan ook fout gaan…

Opdracht:

  • In het sciencelab cookies bakken
  • Je kiest een van de recepten
  • Dit recept neem je over op je werkblad
  • Je maakt dit recept en een (gezondere) variant met ingrediënten uit de lijst
  • Als de twee recepten klaar zijn is het tijd voor de test, kan gezonder ook lekker zijn?

Cookies

Chocolat Chip Cookies
Peanut Butter Cookies

Speculaas Shortbread Cookies
Zand Cookies
Recept: Chocolate Chip Cookies

INGREDIËNTEN

  • 75 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 117 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 0,7 ei (M)
  • 0,2 tl vanille-extract
  • 134 gram bloem
  • 0,2 tl zout
  • 3 gram zuiveringszout 
  • 75 gram pure chocolade chips

INSTRUCTIES

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Klop in een kom de boter en suiker tot een bleke maar romige massa. Voeg het ei toe, klopt kort en schraap de nog niet opgenomen ingrediënten van de wand van de mengkom. Meng op de laagste stand de vanille door de botermassa. Voeg bloem, zout en zuiveringszout toe en blijf kloppen tot alles is vermengd. Meng als laatst de stukjes chocolade door het beslag heen.
  • Het deeg is te plakkerig om balletjes van te kunnen draaien, we gaan dus met 2 lepels aan de slag en maken bergjes op de bakplaat. Ongeveer ter grootte van een golfbal. Je kunt natuurlijk ook het beslag in 8 gelijke porties verdelen op basis van gewicht. Zorg dat de hoopjes voldoende ruimte om zich heen hebben omdat ze nog uitlopen.
  • Volgens recept moeten de koeken 10 minuten bakken tot de randen goudbruin zijn, maar dit kan ook tot 15 minuten duren. Je kunt halverwege de plaat omdraaien zodat ze gelijkmatig bruin werden. Als je de koeken uit de oven haalt moeten ze nog even kort afkoelen op de bakplaat, daarna leg je ze op een rooster om ze helemaal koud te laten worden.

Recept: Peanut Butter Cookies

INGREDIËNTEN

  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 57 gram pindakaas
  • 37 gram ongezouten roomboter
  • 1/3 ei (M)
  • 1/3 tl vanille-extract
  • 90 gram bloem
  • 1/3 tl bakpoeder
  • snufje zout

INSTRUCTIES

  • Klop in een kom suiker, pindakaas en boter romig. Voeg het ei en de vanille extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en kneed tot een mooi koekdeeg. Verpak het deeg in folie en laat rusten in de koelkast.
  • Ruim alle gebruikte spullen op het aanrecht vast op.
  • Draai balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Met een vork druk je de balletjes deeg wat platter.
  • Bak de pindakaas koekjes in ongeveer 12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Recept: Speculaas Shortbread Cookies

INGREDIËNTEN

  • 83 gram ongezouten roomboter
  • 33,3 gram poedersuiker
  • 1/3 tl vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 2 tl speculaaskruiden

INSTRUCTIES

  • Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg het vanille-extract en meng er even kort doorheen. Als laatst voeg je de bloem en de kruiden toe, mix tot een stevig koekjesdeeg. Proef even van het deeg of je de speculaas smaak goed vindt, je kunt anders nog een beetje extra toevoegen.
  • Maak een rol van ongeveer 6 cm doorsnede van het deeg en wikkel deze in folie. Leg de rol deeg in de koelkast zodat het kan rusten.
  • Ruim alle spullen op het aanrecht vast op.
  • Snij de rol deeg in plakjes en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 14-16 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes goudbruin zijn.
Recept: Zand Cookies

INGREDIËNTEN

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram vanillesuiker
  • 1/3 eidooier
  • 93 gram bloem
  • snufje zout

INSTRUCTIES

  • Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix tot deze is opgenomen. Als laatste voeg je bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg.
  • Wikkel het deeg in folie en leg in de koelkast om te laten rusten.
  • Ruim alles op het aanrecht vast op.
  • Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze (met een vork) een beetje plat.
  • Bak de koekjes in ongeveer 16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
  • Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.

TIPS

Koekjes zijn altijd zacht wanneer ze uit de oven komen. Tijdens het afkoelen harden ze uit.