Vandaag ga je iets leuks doen met verschillende natuurkundige principes. Je gaat namelijk een zo lang mogelijke magnetische kettingreactie te maken, met Magnex.
Een knikkerbaan dus? Nee, zeker niet. Maar de Magnex kogelbaan lijkt er wel op. Toch is er een belangrijk verschil.
Een groot verschil tussen een knikkerbaan en een kogelbaan zit namelijk in de manier waarmee de knikker of kogel zijn snelheid behoudt. Bij een knikkerbaan gebeurt dit vooral met zwaartekracht, wat betekent dat de knikker voortdurend omlaag moet rollen om snelheid te behouden. Bij een Magnex kogelbaan wordt naast zwaartekracht ook magnetisme hiervoor ingezet. Door magnetische kanonnen in de baan te plaatsen, kan een kogel steeds opnieuw versnellen. Hierdoor blijft de kettingreactie gaande, zelfs als de baan op een vlakke tafel wordt gebouwd.
Benieuwd hoe dit zit en met welke natuurkundige principes je onder andere werkt zodra je een Magnex kogelbaan bouwt? Scrol verder om erachter te komen.
- De wet van behoud van impuls
Terug te zien in Magnex: Bij Magnex wordt de werking van het magnetisch kanon beheerst door deze wet. Hoe dit zit zie je in de onderstaande video.
- Zwaartekracht:
- Natuurkunde uitleg: Zwaartekracht is de kracht waarmee de aarde een object naar zich toe trekt. Het beïnvloedt de beweging van objecten en trekt ze in de richting van het middelpunt van de aarde.
- Terug te zien in Magnex: Zwaartekracht zorgt er niet alleen voor dat de kogels op de baan blijven rollen (en niet door de lucht gaan zweven). Het zorgt er ook voor dat een kogel vertraagd als deze omhoog rolt op een helling of versneld als deze van een helling afrolt.