Magnex Parcours

Vandaag ga je iets leuks doen met verschillende natuurkundige principes. Je gaat namelijk een zo lang mogelijke magnetische kettingreactie te maken, met Magnex.

Een knikkerbaan dus? Nee, zeker niet. Maar de Magnex kogelbaan lijkt er wel op. Toch is er een belangrijk verschil.

Een groot verschil tussen een knikkerbaan en een kogelbaan zit namelijk in de manier waarmee de knikker of kogel zijn snelheid behoudt. Bij een knikkerbaan gebeurt dit vooral met zwaartekracht, wat betekent dat de knikker voortdurend omlaag moet rollen om snelheid te behouden. Bij een Magnex kogelbaan wordt naast zwaartekracht ook magnetisme hiervoor ingezet. Door magnetische kanonnen in de baan te plaatsen, kan een kogel steeds opnieuw versnellen. Hierdoor blijft de kettingreactie gaande, zelfs als de baan op een vlakke tafel wordt gebouwd.

Benieuwd hoe dit zit en met welke natuurkundige principes je onder andere werkt zodra je een Magnex kogelbaan bouwt? Scrol verder om erachter te komen.

 • De wet van behoud van impuls

Terug te zien in Magnex: Bij Magnex wordt de werking van het magnetisch kanon beheerst door deze wet. Hoe dit zit zie je in de onderstaande video.

 • Magnetisme:
  • Natuurkunde uitleg: Het is de kracht die ervoor zorgt dat magneten elkaar aantrekken of elkaar afstoten.
  • Terug te zien in Magnex: De magneten in de Magnex baan en dus het magnetisme zorgen ervoor dat kogels kunnen versnellen. Als een kogel naar het magnetische kanon rol en dichtbij genoeg is, zal de magneet de kogel naar zich toe trekken. Hierdoor versnelt de kogel. Als de kogel vervolgens tegen de magneet botst wordt deze hogere snelheid volgens de wet van behoud van impuls, vervolgens doorgegeven aan de kogel die wordt afgeschoten.
 • Weerstand:
  • Natuurkunde uitleg: Weerstand is een kracht die de beweging van een object vertraagt of tegenwerkt wanneer het door een medium beweegt. Denk bijvoorbeeld aan luchtweerstand of wrijving.
  • Terug te zien in Magnex: Weerstand zorgt ervoor dat de kogels in de baan vertragen naarmate ze langer rollen. De wrijving met de baan (zeker in bochten) zorgt ervoor dat de kogel snelheid verlies. Luchtweerstand zorgt ook dat de kogel steeds langzamer zal rollen.
 • Zwaartekracht:
  • Natuurkunde uitleg: Zwaartekracht is de kracht waarmee de aarde een object naar zich toe trekt. Het beïnvloedt de beweging van objecten en trekt ze in de richting van het middelpunt van de aarde.
  • Terug te zien in Magnex: Zwaartekracht zorgt er niet alleen voor dat de kogels op de baan blijven rollen (en niet door de lucht gaan zweven). Het zorgt er ook voor dat een kogel vertraagd als deze omhoog rolt op een helling of versneld als deze van een helling afrolt.