Hoe kan ik een robot gebruiken om mijn ochtend makkelijker te maken?

En robot arm is een ideale werknemer in een fabriek. Hij werkt precies, snel, is sterk en wordt nooit moe. Een robot arm kan alleen niet denken en weet dus uit zichzelf niet wat hij moet doen. Dit is het werk van programmeurs. Dit zijn mensen die stap voor stap voor stap via een computer bepalen wat de robot arm moet doen.

En vandaag ben jij de programmeur!

Uitdaging: Een robotarm kan veel, maar kan het je ook helpen om je ochtend makkelijker te maken? Kun je de robotarm zo programmeren dat het jouw ontbijt klaar maakt? Of dat het je make-up aanbrengt? In het Smartlab ga je met deze uitdaging en de nieuwste robotarmen aan de slag.

Stap 1: Bekijk de onderstaande video’s om een idee te krijgen van de uitdaging.

Stap 2: Oefen met de Dobot

1. Zet de Dobot aan. Houd de knop ingedrukt tot je een paar piepjes hoort. Zorg dat dit kastje verbonden is met de laptop door de usb kabel in de laptop te doen.

2. Open de app DobotStudio.

3. Kies nu wat je wilt gaan doen: Write & Draw of Teaching & Playback.

TEACHING & PLAYBACK

Hiermee kun je de robot van alles laten doen. Je kunt de robot laten bewegen en kunt hem opdrachten laten uitvoeren zoals blokken oppakken met een zuignap of grijper.

4. Als je het witte knopje ingedrukt houdt en de arm beweegt, onthoudt de robot deze beweging. Let op! Ga niet te snel, wacht tot je beweging in DobotStudio zichtbaar is.

Hier zie je dat deze beweging er bij is gekomen.

5. Zorg dat hetgene wat jij wil is aangesloten aan de robotarm. Dit kan bijvoorbeeld een zuignap zijn.

6. Hier zie je of de zuignap aan of uit staat tijdens de beweging. Door er op te klikken kun je kiezen voor On en Off.

7. Je kunt aangeven hoe de bewegingen moeten zijn.

8. Bovenin de balk kun je op Play klikken om de robot de bewegingen uit te laten uitvoeren. Dit kun je zo vaak mogelijk doen om steeds te testen of hij doet wat jij wilt.

Stap 3: Je weet nu hoe je de robot arm kunt programmeren. Tijd om de robot je ontbijt te laten maken!